שאלות ששואלים

שאלות ותשובות

אז למה כדאי לי לבצע פרויקט כזה בבניין?

3
2
1
5

למה לא? זה בחינם. 😉

4
העתיד

זה גם ככה יקרה.
תחשוב 20 שנה קדימה...
ותספר לנו האם אתה מדמיין את הבניין הזה עדיין עומד.

ב2040? אתה בטוח?
כדאי שתחשוב שוב...

שאלות נוספות

הרבה פרויקטים נתקעים, איך אתם מבטיחים שאתכם זה לא יקרה?


לפני שאנחנו מתחילים לדבר עם מישהו, אנחנו בודקים לעומק את הרווחיות של הפרויקט. ברמה התכנונית, וברמה הכלכלית. מדובר על כל הבדיקות הנדרשות מבעוד מועד בכדי למנוע מצב שיזם/מתווך כלשהו מבטיח הבטחות מבלי שהם משתלבות עם המציאות. בזכות הבדיקות נוכל לדעת את זכויותהבניה ואת האפשרויות הקיימות בפני בעלי הדירות ובהתאם להן לפנות לחברות היזמיות המתאימות איתן אנו עובדים. אותן חברות הינן חברות בעלות עבר ביצועי בשוק ובעלות יכולות מימון המבטיחות התנעת תהליך בצורה הטובה ביותר.

מהם השיקולים שרילאסטק מתייחסת אליהם כשהיא פונה ליזם בעניין הפרויקט שלי?


1. זהות היזם - אנחנו נוודא שיש ליזם ניסיון בבנייה מסוג זה, ואם סיים פרויקטים מסוג תמ"א 38/1. בתמ"א 38/1 מדובר בבניית תוספות חדשות לבנייה ישנה קיימת - דבר המצריך ידע וניסיון מיוחד, ולא כל קבלן היודע לבנות בניין מראשיתו, יודע ליצור את החיבור הנדרש בין ישן וחדש.  כמו כן חשוב לבדוק את הניסיון של היזם בבניינים אחרים ואופן התנהלותו מול בעלי הדירות אשר נותרים לגור בבניין בזמן ביצוע הפרויקט. נקודה חשובה נוספת שנוודא  - ככל שהיזם אינו הקבלן המבצע (ויש הרבה יזמים כאלו), נוודא שבהסכם יהיה לבעלי הדירות אפשרות וטו לגבי זהות הקבלן המבצע.

2. מתן בטחונות (ערבויות תמא 38) - מכיוון שבתהליך תמ"א 38/1 הבניין לא נהרס לחלוטין, מרבית הדיירים נשארים לגור בו תוך כדי עבודות הבנייה, ולכן נדרוש "אשכול " ביטחונות, שנועדו לתת מענה לדיירים במידה שהפרויקט לא הושלם מכל סיבה שהיא ולאפשר להם להשמיש את הבניין, כך שיוכלו להמשיך לגור בו עד שימצאו יזם חלופי. חשוב מאוד לכלול בהסכם סעיף המקנה לדיירים - במקרה של הפרת הסכם מצד היזם - זכות מלאה לסלק את היזם מהפרויקט, ולשכור לאלתר שירותיו של יזם אחר.

3. יכולות מימוניות - נוודא שלחברה היזמית יש תזרים מזומנים קיים, ושהיא מאושרת לקבלת ליווי מכל הבנקים בישראל.

מי בוחר את היזם?

בעלי הדירות בלבד.

מי מייצג אותי בתהליך המשפטי מול היזם?

עו״ד דיירים שייבחר ע״י בעלי הדירות וימומן ע״י היזם.

האם אפשר לקבל יותר תמורות מעבר למה שתקן התמ״א מאפשר?

איש חכם אמר פעם שאפשר הכל, זה רק שאלה של מספרים.
אנחנו יודעים מהו אחוז הרווח אליו יזמים טובים שואפים להגיע. אחרי שניתחנו את זכויות הבניה, ואת כדאיות הכלכלית של הפרויקט אנחנו נדע לייצר את התמורה המקסימלית עבור בעלי הדירות. שוב, הכל בהתאם למספרים.באופן עקרוני, תכנית התמ״א מאפשרת עד 25 מ״ר הרחבה לכל יח״ד קיימת. במידה ורווחיות הפרויקט גבוהה אפשר לייצר עסקת קומבינציה בה בעלי הדירות יקבלו (באופן שווה) חלק מזכויות הדירות החדשות שיתווספו ע״י היזם. אופציה זאת נפוצה בעיקר באיזור גוש דן שם ערך הנדלן מאוד גבוה,ואחוז הרווח של היזם הינו גבוה.

מי משלם לRealAsTech?

שכר הטרחה של רילאסטק הוא מודולרי (קבוע ולא משתנה) וישולם לנו  ע״י החברה היזמית שנבחרה על ידכם, בעלי הדירות.
רוב שכר הטרחה ישולם במועד קבלת היתר הבניה של הפרויקט.
ולכן, בכך אנחנו מבטיחים לבעלי הדירות שהאינטרס האמיתי שלנו הוא שהפרויקט אכן יצא לפועל, ולא לאסוף חתימות וללכת כמו רוב המחתימים למינהם.

מי מחליט על נראות הבניין?

עיצוב הרכוש המשותף מתוכנן ע״י האדריכל המתכנן את הפרויקט וכמובן מוצג להסכמת הדיירים. בפועל זה תלוי בהסכם שנחתם בין בעלי הדירות ליזם וההחלטה שהם קבעו בעניין שייכות הרכוש המשותף, וקבלת החלטות בעניין.

למה שאני לא אפנה ישירות ליזם?

באופן עקרוני, בתהליך תמ"א משני הסוגים, היזם הוא זה שאחראי לכל ולדיירים אין הוצאות כספיות. בטרם התקשרות עם יזם חשוב מאוד לבצע ולערוך בדיקות על היזם מבחינת ניסיון וותק בבנייה, סיווג קבלני ובדיקה מקיפה של היכולת הכלכלית של היזם. לפני זה, עליכם להבין מהן זכויות הבניה בחלקה, מה היזם מקבל? מה אתם תקבלו? כמה יח״ד יתווספו לבניין? כמה קומות? מה יהיה שטח הדירה החדשה שלכם. והאם הפרויקט כלכלי?

כשמדובר בתמורות המגיעות לכם, היזם, עומד בניגוד אינטרסים אתכם. הוא ירצה לתת כמה שפחות, וינסה לקבל כמה שיותר, איש עסקים סה״כ.


לקריאה בנושא

התחדשות עירונית: בלי לקחת סיכונים מיותרים

Ynet כלכלה 2019

האתגר שבהזדמנות

Ynet כלכלה 2018

מי שומר על האינטרסים של בעלי הדירות בתמ״א

מגזין כלכלסיט 2018

הוציאו עליו מכרז

מגזין כלכליסט 2017

דיירי תמ"א 38 גילו את שיטת המכרזים

מגזין כלכליסט 2017

תחושת שותפות היא המפתח להצלחת התחדשות עירונית

מגזין כלכליסט 2019

התמ"א עדיין כאן: התחלות הבניה במיזמי תמ"א 38/2 עלו ב11.5%

מרכז הנדל"ן 2019

תמ"א 38: הטעויות שכדאי להימנע מהן

Ynet  בעלי מקצוע 2019